Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) waarschuwde dat de economie kwetsbaar blijft en dat met de eerder afgesproken hervormingen bij overheidsfinanciën, pensioenen, ontslagrecht en hypotheekrenteaftrek niet getreuzeld mag worden. Ook de Amsterdamse hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen ziet geen reden om tevreden achterover te leunen. ,,We zitten gewoon nog op de bodem. Het blijft nog wel even doormodderen.”

Bij het CBS klinken dezelfde geluiden. Nederland zit volgens woordvoerder Peter Hein van Mulligen nog steeds in een laagconjunctuur. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het tweede kwartaal met 0,5 procent. Net als Verhagen en Van Wijnbergen onderstreept Van Mulligen dat het kleine plusje vergeleken met het eerste kwartaal te danken is aan de export. Die groeide met 3,6 procent. De meeste andere signalen waren negatief.

Duurzame consumptiegoederen

Zo was de consumptie in het tweede kwartaal 1,3 procent lager dan in de eerste 3 maanden. Vooral de aanschaf van duurzame consumptiegoederen, zoals kleding, auto’s en meubelen, liep terug. Alleen de uitgaven voor consumentenelektronica stegen en door het koude weer werd er ook meer uitgegeven aan verwarming. De overheidsuitgaven namen toe met 0,5 procent, maar dat was vooral het gevolg van de tegenvallende zorguitgaven.

De investeringen in het bedrijfsleven gingen met 3,2 procent omlaag in het tweede kwartaal. Hier was vooral de malaise in de bouw de boosdoener. Vergeleken met een jaar eerder kromp de bouwsector met 9,3 procent. De overige bedrijfstakken bleven ongeveer gelijk. Alleen in de delfstoffenwinning was er sprake van een flinke groei van 11,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hier zorgde het koude weer voor.

Het aantal banen daalde in het tweede kwartaal met 55.000 vergeleken met een jaar terug. Dat is een achteruitgang van 0,7 procent. De afname was het grootst in het openbaar bestuur, waar een banenverlies van 15.000 plaats had. Econoom Van Wijnbergen wijst erop dat dit niet zal bijdragen aan een verbetering van het consumentenvertrouwen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl